Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Lurdská růžencová

Ještě chvíli bude květen, měsíc zasvěcený Panně Marii. 

Když jsem byl letos na pouti v Kovářově, kterou jsme v r. 2006 zavedli pastoračním omylem na Pannu Marii Lurdskou (k 11. únoru) - mimochodem tento omyl se ukázal jako dobré Boží řízení, napadlo mě na nápěv lurdské písně udělat rozjímání k tajemství růžence, protože mezi jednotlivými tajemstvími se často a rádo zpívá ono Ave Maria.

Několik slok se mě podařilo udělat na místě (byl to radostný růženec), ale nikde jsem to nezapsal, takže původní znění se nedochovalo a občas muselo být i upraveno.

Pak jsem ten nápad chvíli zapomněl, až paní Irena Kršková,  zakladatelka ZUŠ Potštát slavila 80 let, napadlo mě to jako dárek k jejím osmdesátinám, které slavila skutečně 8.5. a zhruba během něco víc než jedné hodiny vznikl celý růženec s pomocí Boží.

Kdo mě však zná, ví, že nejsem veliký zpěvák, tak jsem si to nechal zkontrolovat P. Petrem Utíkalem, který konstatoval, že mi tam chybí 1 slabika v každém verši, ale že to nebude problém. Pak jsem hned požádal potštátského varhaníka Mgr. Karla Kotrlu a společně jsme se na to podívali a dokončili celý radostný růženec. 10. května jsem domyslel zbytek místo učení Starého Zákona (to jsem dělal při tom) a opět tentokrát po e-mailu jsem to poslal Karlovi, který mě opravil ještě jednu chybičku a dnes to dám sem a kdo chce, může si to otevřít.

Protože myšlenka vznikla v Kovářově, bude mít lurdská růžencová premiéru právě na pouti v Kovářově k Nanebevzetí Panny Marie pokud se podaří dát tomu ještě patřičnou formu církevního schválení.

Jinak ta pouť omylem vznikla, když jsme se jeli podívat na začátku působení v Potštátě do Kovářova (na podzim 2005) a přes malé sklíčko dveří kapličky viděli na hlavním oltáři nádhernou sošku Panny Marie Lurdské a usoudili, že je to kaple Panny Marie Lurdské. Nemohli jsme v té době vědět, že nějaký zloděj kdysi v 90. letech si spletl tuto kapličku za sklad devocionálií, které dostane zdarma a odcizí, co se mu bude hodit. Ale tato tradice (té pouti, ne toho kradení) se udržela a drží pořád.

Lurdská růžencová1.doc

Definitivní verze to však ještě není. Pomalu se to formuje a tak po posledních dotahováních s Karlem vznikla sv.antonínská verze:Lurdská růžencová.doc

 

Zobrazeno 1414×

Komentáře

Vojtěch Hýbl (VVRH)

K tomu ještě dodatečné sloky, které jsem dnes složil na faře v Partutovicích:

Úvod k růženci:
Přesvatý růženec pomodlím se rád,
Ježíši, Marii teď chci naslouchat.

nebo

Prožiji právě teď blažené chvíle,
s Ježíšem, Marií neminu cíle.

K živému růženci:
Ve společenství živém modlím se rád,
o Marii, Ježíši chci rozjímat.

Za duše v očistci:
Za duše, jež v očistci jsou, Pane náš,
smiluj se nad nimi, vždyť všechny je znáš.

Závěr růžence:
Prožíval jsem nyní blaženou chvíli,
v modlitbě růžence nabývám síly!

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio