Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Osobní modlitební hymnář

Nejsem veliký básník, ani jím nebudu. Často rozjímám v denní modlitbě církve nad hymny v breviáři a některé mi opravdu nesedí, není to moc hezká báseň ani to není moc čtivé a připomíná mi to, jak říkával náš profesor Češtiny a Světové literatury a zároveň třídní na střední škole, PaeDr Karel Milička, veršotepy. Tak jsem často přemýšlel, že když už jsem kdysi jako středoškolák, a často se k tomu vracím, vytvářel nějaké básničky, že udělám i nějaké hymny k breviáři a budu je používat místo současných těch, které se mi nelíbí. Zkusil jsem to, trochu si s tím pohrál a šlo to. Jestli to půjde číst, to nechám na posouzení jiným. Osobně si myslím, že taky nejsem moc daleko od veršotepů. Nicméně to, co tu uložím se budu modlit jen občasně a především soukromně a neslouží to pro veřejnou pobožnost neb to nemá ani církevní schválení. Navíc, teď je možné modlit se i oficiální náhradní hymny, kde jsou básně mnohdy opravdu kvalitní a hluboké.

 

Osobní modlitební hymnář.doc

Zobrazeno 3100×

Komentáře

JiKu

Který breviář máte na mysli?

JiKu

Obecně souhlasím. Proto jsem se ale ptal, který je to breviář, protože ono tam toho bylo změněno! A můžeme se bavit o tom, jak moc svévolně.
PS: Nebavíme se o Officium horarum, ale o Českém breváři :-)

JiKu

Ještě drží cookies? Za co vás vylili?

Vojtěch Hýbl (VVRH)

3. komentář se omlouvám, nechápu. Jinak modlíme se společně na faře samozřejmě český.

JiKu

No to mi došlo. Který český? Takový ten zelený?

Vojtěch Hýbl (VVRH)

kněžský, co používají normálně diecézní kněží (3 díly + lekcionáře), většinou v zeleném, ale mnozí už to mají nově převázané.

dromedar

Ty, které jsem přečetl, bych do breviáře nepustil, ale jako mimoliturgické zbožné písničky by některé z nich nemusely být marné. Díky za jejich do světa vypuštění!

dromedar

Jinak pokud jde o hymny, které jsou v běžném českém vydání DMC a v "červeném hymnáři", zpočátku mi přišly hrozné. Během let jsem části přišel na chuť a zbytek mě vesměs neuráží. Samozřejmě nevylučuji možnost, že nemám, popř. jsem ve vztahu k breviářovým hymnům pozbyl dobrý vkus.

Zobrazit 8 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio