Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Antiochia 2011 - Loučka u Lipníka

Tak už je za mnou další turnus Antiochie. Byla plná duchovních nábojů. Ten největší pro mě byl denní setkání s Kristem v Eucharistii - přímo a intimně - ve vlastních rukou. Vláďa mě pověřil, abych vedl pobožnosti se svatým přijímáním a občas jsem vystavoval Nejsvětější svátost nebo podával svaté přijímání při mši svaté, prostě každý den takto s Kristem.

Společenství, které se na Antiochii v turnusu C vytvořilo bylo naprosto úžasné, protože každý jsme byli úplně jiní a každému dal Bůh zvláštní dary a s tím jsme se snažili sloužit blížním v obci. To tedy byla další výrazná věc - společenství.

A pak jsou tu ještě farníci, kteří byli k nám vždy vstřícní a dární. Darovali nám toho spoustu do společné kuchyně nebo upekli nějakou tu buchtu, zapůjčili potřebné věci a všeobecně spolupracovali. Nebáli se ani toho pozvat nás na nějakou práci a tak jsem se opět vrátil k počátkům Antiochie, kde bylo samozřejmostí také pomáhat místním lidem, s čím potřebují. Tak nás čekaly brambory, tráva, seno, dřevo, švestky, hlídání dvojčátek a další užitečné činnosti, kterými jsme mohli obveselit druhé.

Nejdrsnější bylo ubytování až na revíru, cca 1,5 km od vesnice, takže když jsme práci skončili v 21:30 a uvědomil jsem si, že nás čeká ještě cesta do kopce na revír, nebylo mi zrovna nejlépe. Na konci Antiochie jsem však sebral odvahu a šel do hospody, kam zbytek společenství moc nechtěl, dal si jednu kofolu a ejhle, hned se jelo lépe a vyčítal jsem si, že jsem to nedělal od začátku Antiochie.

Takto tedy jen ve stručnosti z povrchu. V příloze to bude rozebráno i zevnitř. Bohu díky za tuto Antiochii.

Deník Antiochie Loučka.doc

Zobrazeno 2756×

Komentáře

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Jo, když si to tak pročítám, tak jen doplním takovou drobnost, aby nedošlo k nedorozumění: Pověření k mimořádnému udělování svátosti oltářní mám samozřejmě od biskupa na žádost faráře pro naše farnosti, k nimž patří i Loučka.

MSF

Tak sem s fotkami :-)))

Angelar

Milý Vojto, veřejně před svědky Ti děkuji za Tvůj nemalý přínos turnusu C a Antiochii vůbec. Také děkuji za krásně zpracovaný deník. Díky tomu, že každý večer jsme se poctivě scházeli k informačnímu kolečku, bylo možné, aby všichni věděli, co dělali během dne ti ostatní. K tomu to nádherné společenství v modlitbě i v práci, které je zvláště k nezaplacení. Není nadarmo se modlit za dobrý turnus. Ale i tak bylo vidět opravdu na každém kroku, že Boží požehnání je s námi. Cokoli jsme dělali, šlo to tak nějak docela v pohodě. A když to nebylo přesně podle našich představ, záhy jsme viděli, že Pán tuto situaci obratně využil k jinému dobrému dílu. Myslím si, že Antiochie velmi přispěje k duchovnímu růstu všech, kteří se s ní nějak setkali, což byli nepřímo takřka všichni obyvatelé Loučky, ať na nás reagovali přátelsky nebo nepřátelsky. Ale těch negativních reakcí bylo opravdu pomálu. Modlím se tedy, aby to, co jsme svou prací zaseli, rostlo, zapustilo kořeny a zrálo pro věčnou žeň.
Co mi ale Antiochia opět ukázala byla Boží blízkost. Když už je člověk bezradný, Pán vždycky ví, jak potěšit a pomoci. A zároveň jsem se mohl zejména v týmu turnusu seznámit s několika skvělými lidmi. Pokud je Antiochia v obci celé dva měsíce ve čtyřech turnusech, pak ji snad ani nejde přehlédnout.

MSF

I když jsem z daleka, začetl jsem se do deníku Vojty a zážitků Antiochie. Opravdu Boží přítomnost je zde "cítit". Pánbůh Vám žehnej. Martin

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Co se týče fotek, nějaký výběr brzy zpracuji na Signály, jiný na farka.antiochia.cz a ještě jiný na antiochia.cz. Za celou dobu jsem vyfotil kolem 500 fotek a zhruba 20 videozáznamů. Nejsem v tom kovaný, tak mnohé fotky jsou jakoby strojem - fotím, ukažte se, jiné nečekané, ještě jiné zezadu, protože pokud šlo o pochody, většinou jsem byl vzadu no a jsou také normální krásné.

MSF

Jojo, také fotím lidi když jsou v "přirozeném" pohybu a ne když pózují, nasadí umělý úsměv, to pak není ono. Je to fakt potom tak umělé. Nejradši fotím za akce a říkám těm dotyčným "dělejte jako bych tady nebyl" o to víc pak ty fotky mají přirozený ráz. Pokud fotím portrét je jasné že musí zapózovat, ale většinou fotím na akcích, kde chci aby mě lidi nějak nevnímali a chovali se uvolněně... Pak je větší radost z výsledku nafocených fotek a i oni mají radost. No a také natáčím mám analogovou kameru, která mi vyhovuje a když chci něco přetočit na DVD tak to do propojím s |DVD rekordérem a jeto. Jsi na tom také tak? Nebo to necháíváš na kazetách?

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Vzhledem k tomu, že natáčím fotoaparátem, tak to video nemá valnou kvalitu a vejde se na DVD i s fotkama. Obsah fotoaparátu vkládám přímo do noteboku.

Mařenka21

Vojto kdy už nám pošleš to CD??? A jakto že už ,,dlaždiči" mají fotky dřív než my?!

Vojtěch Hýbl (VVRH)

No, protože mi dali DVD už v sobotu, tak jsem sobotní dopoledne nahrával. Nemají však všechno, protože v sobotu jsem ještě nepřestal fotit a nezařadil jsem tam ještě scénář našeho divadla. Neboj, bude to brzy, tj. zítra, ale potřebuji ještě adresu kam (neb jsem si nedbale z kroniky zapoměl opsat adresy. Kdyžtak mě ji pošli do vzkazů, aby to bylo rychlejší).

Zobrazit 9 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio