Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Jak to někdy chodí v praxi

Zrovna dneska se mi stala taková věc. Maminka mi volala, jestli bych nemohl být patronem nějakého kněze. Pravda, nevybrala si zrovna tu nejlepší dobu, přesně tu, kdy jsem měl moc práce a ze zdržujícího telefonu byl opravdu nadšený. Tak jsem odmítl.

Asi jsem neudělal moc dobře. Ale těch modliteb mám taky hodně a ještě něco přidávat. Radši ne.

Ale proč ne? Proč neudělat to, co je dobré. Proč nepřidat dobra? Proč ne hned?

Vždyť včera na konferenci "Udělejte všechno, co vám řekne!" Hned, s radostí. No, tak vypadá občas naše praxe Písma svatého.

Za mě se jistě najde onen patron pro kněze, ikdyž to ke své škodě nebudu já. Tak teď to tak trochu napravit.

Taky si vzpomínám, jak před Velikonocemi si mě jeden kněz "stěžoval", že si musí odpočinout, že už má hodně zpovědí. A já jsem jej zrovna chtěl požádat o zpověď. Tehdy jsem si neřekl: "Nebudu žádat, potřebuje si odpočinout", ale zeptal jsem se ho: "Otče, mohl bych Vás požádat o svátost smíření?" a on mě s radostí ihned vyzpovídal a uvařil mi kafe a pak teprve si šel odpočinout na Sv. Hostýn.

To jsem byl z toho opravdu užaslý. Už se těšil, jak si odpočine a naráz měl radost z toho, že udělal něco dobrého hned. Ó, jak těžce se to dělá!

Jinak konference katolické charismatické obnovy, kterou jsem včera prožil, měla pro mě veliký užitek. Uvědomil jsem si zase mnoho rozměrů té jedné věty Písma svatého "Udělejte všechno, co vám řekne"

Jen něco málo z toho, co jsem si uvědomil při promluvě P. Vojtěcha Kodeta, pana Karla Řežábka a otce biskupa Františka Radkovského.

Udělejte všechno - buďte akční. Panna Maria je akční. Ona ví, že Ježíš pomůže. Děláme to normálně, ale dělat to zrovna teď? Zrovna, když dělám něco lepšího?

Co vám řekne, tedy Vám, ne sousedovi, sousedce, nepříteli. Mě! Pane faráři, vy jste tak krásně hovořil. Ta sousedka to potřebovala slyšet. To bylo kázání pro vás, ne pro sousedku! 1000 sedmiček vína. To nemohli vypít. Ježíš udělal zázrak a ani mu nepoděkovali...

Ježíš, který zve hříšníka. On je přítel hříšníků a celníků... Mladík z Naimu, Ježíš vidí tu ženu, vdovu, která přišla o svého syna a vzkřísí jí syna. Nechová se jako ten, který se teď může představit, jako Mesiáš. Neřekl Marii Magdalské, když ji nikdo neodsoudil, že je Mesiáš. Netěžil ze svých zázraků jako podnikatel. ... Už jste se někdy cítili, jako vyschlá kost? ...

A taky mám svůj rozměr toho "Udělejte všechno, co Vám řekne." Uvědomuji si, jaké mám dluhy vůči tomuto blogu. Co všechno mám rozepsané, ještě nepřipravené, o čem se chci rád podělit, ale ještě to není hotové. Mám to sem všechno dát? Mám všechno dodělat? Asi ano, ale chce to svůj čas, není to potřeba hned. Teď je potřeba dělat to, co musím a do toho se občas připlete zábava, jako třeba psaní tohoto blogu. A k tomu ještě přemýšlím, co mám dělat - tedy co mi řekne Pán, ne to, co si sám schválím, jako že je to dobré.

Tak doufám, že z toho nevznikl totální zmatek.

Zobrazeno 1598×

Komentáře

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Tak já budu ještě chvíli pokračovat. Když je nějaká duchovní obnova, tak vydá odpovídající duchovní náboj a mnoho věcí se bere nějak jinak, třeba to, co by jindy přišlo jako normální, ale ono to normální není. Ale to, co tu teď napíšu, to opravdu není normální.

Včera jsem jel do Středolesí na kole. Místní paní kostelnice oslavovalo osmdesátku, tak jsem vyjel trochu dřív, tedy po 15. hodině. Byl nádherný pařák.

Do Středolesí se vyjíždí ze strany od Milenova do prudkého kopce, kterému říkají Kopanice (možná i kvůli serpentinám, které vedou nahoru). Je to kopec, který jsem ještě nikdy na svém kole San Francisco nevyjel. Tak v tom pařáku jsem to vzdal hned pod kopcem a rozhodl jsem se do Uhřínova jít pěšky za modlitby růžence. Myslel jsem si, že v lese se trochu schovám, jenže ouha, stromy nepokrývaly cestu, takže pařák zůstal pařákem a měl jsem jen půl litru vody.

Když tak pěkně svítí slunko, rozhodl jsem se modlit růženec světla. Došel jsem k následujícímu rozjímání: První tajemství - Nejbližší potok, kde by se dalo křtít je v Milenově. Druhé tajemství - To by byla sranda, kdyby Pán Ježíš proměnil mou flaštičku vody ve víno. Třetí tajemství - K evangelizaci je třeba oběti. Já jsem v minulém tajemství vypil svou flaštičku vody na ex a víno se z toho nestalo. Teď jen musím věřit Ježíši, že vydržím zbytek cesty bez vody. Čtvrté tajemství - Na horu Tábor se jede úplně stejnými serpentinami a stejně prudkými jako je Kopanice. Čtvrté tajemství podruhé v Živém růženci za Partutovice - Podobně náročné je vyjet Partutovice. Co je výš - Partutovice nebo Středolesí? Páté tajemství - směřuji do Středolesí ke slavnosti mše svaté. Modlil jsem se nahlas a s nadšením. Byla to těžká modlitba, ale o to větší jsem z ní měl radost.

Ve Středolesí jsem to potom zalomil v hospodě a pak navštívil paní Chodilovou. Místní děti jsem do té doby nepotkal, tak jsem se pomalu smiřoval s tím, že na té mši svaté nebudou.

Od paní kostelnice jsem šel s klíči od kostela zazvonit. Sotva jsem dozvonil, stal se zázrak. Všechny děti přišly, tedy v plavkách, což jim člověk nemůže mít při tom počasí za zlé, ale těšily se na mši, šly se domů převléct a všichni přišly. Ano, přijaly i oni pozvání na svatbu a byl i plný kostel, protože nedaleko Středolesí, resp. u Radíkova parkují Skauti a ti přišli také a vzali si na starost mnoho liturgických služeb a samozřejmě dorazili i osadníci z Boňkova, Potštátu, Radíkova a Středolesí, takže to byla veliká, krásná a nádherná slavnost jako na svatbě. Bohu díky.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio