Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Kristovy pády na křížové cestě

Když jsme měli včera spolčo, otec Antonín mi v pátek zadal, abych si připravil 7. zastavení křížové cesty. Hned, jak mi to řekl, napadlo mě: "Druhý pád - bez koho, čeho" a tak vzniklo toto podivuhodné rozjímání.

3. zastavení - Kristus padá po prvé pod křížem

1. pád - KDO? - KRISTUS, CO? - KŘÍŽ

Na zemi je Kristus jako trpící člověk a kříž jako nástroj jeho umučení. Z lidského hlediska je to kruté. Takto zacházet s člověkem, který nic zlého neudělal.

7. zastavení - Kristus padá po druhé pod křížem

2. pád - bez KOHO? - KRISTA, ČEHO? - KŘÍŽE

Člověk bez Krista - neúprosně padá do temnoty, protože Kristus je světlem světa. Nepřijmout kříž - to je nepřijmout spásu. Bez Krista a bez Kříže by to bylo naprosto tragické pro celou věčnost.

9. zastavení - Kristus padá po třetí pod křížem

3. pád - ke KOMU? - KRISTU, ČEMU - KŘÍŽI

Ke Kristu, Božímu Synu musíme přilnout, jinak nepovstaneme z žádného pádu. Ke kříži musíme vzhlížet a přijmout ho, jinak se nedostanem ke Kristu.

Zobrazeno 3054×

Komentáře

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Oslovujeme, voláme - Kriste! Kříži!

Na Pána Ježíše si často vzpomeneme, když nás něco tíží. Je to mnohem víc, než na jeho kříž. V jedné postní písničce zpíváme: Svatý kříži, tebe ctíme, lůžko Pána Ježíše. A sv. Pavel nechce znát nic jiného, než Krista a to ukřižovaného.

Možná zde můžeme vzpomenout kajícího lotra, který si uvědomuje skutečnost a zásluhu svého kříže a prosí Krista, aby na něj pamatoval až přijde do svého království.

jago

Ten lotr po pravici měl dle legendy jméno Dismas, které si zvolila česká žijící kapucínská legenda Michael Dismas Tomaštík, toho času v Olomouci.

Zobrazit 8 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio