Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Modlitby Antiochie

Dnes máme svátek Obrácení sv. Pavla. O prázdninách nás Pán povolá opět do nějaké obce, kde se můžeme stát Jeho nástroji. Sv. Pavel dostal od Ježíše dar obrácení, setkal se se spoustou lidí, kteří měli rádi Krista a chtěl tuto radost předat celému světu a Bůh mu žehnal.

Zvěstovat Krista je povolání i pro nás. Antiochie nám v tom může pomoci, ale ne zastoupit. Je to náš každodenní úkol právě tam, kde zrovna jsme a nemusí to být Antiochie, ale třeba moje práce. Pán Ježíš je tam se mnou.

Za těch 15 let, kdy jsem přijal toto "Boží volání" se událo mnoho. Není dne, kdy bych na Antiochii nemyslel a kdy bych se za Antiochii nemodlil. Nemodlím se vždy ty modlitby, které si můžete stáhnout níže, ale vždycky nějakým způsobem vzpomenu, protože vím, že mi Pán dal mnoho milostí a darů hlavně skrze Antiochii, ale nejen tam, taky všude jinde, ale Antiochií jsem dostal směr.

V následujícím souboru tedy najdete originální modlitby Antiošáků a také seznam těch Antiochií, o kterých víme, že se udály.

Modlitby Antiochie.doc

 

Zobrazeno 3554×

Komentáře

MSF

Ahoj Vojto, soubor jsem si stáhnul a v klidu si ho rád přečtu. Díky

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Ahoj Martine, je dobře, že máš o křesťanské akce zájem. Organizují to sice katoličtí bohoslovci, vypadá to možná hodně katolicky, ale účastníkem může být kdokoli. Na několika Antiochiích byli i hledající a bylo to pro ně i pro Antiochii velmi dobré. Budeš-li mít zájem, neboj se přihlásit.

Jo, mimochodem, Vláďa Zeman (v přezdívce Angelar) je vedoucím Antiochie pro Moravu.

Stojí to za to.

MartyR

Můžu se zeptat co to je za akci,o co se jedná?

MSF

Vojtěchu děkuji. Martin

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Ahoj Martine. Těžko odpovídat Ti v krátkosti. Je to akce, která probíhá už 20 let vždy o prázdninách v nějaké vísce, kde už na Boha skoro zapomněli. Kostel tam lzeje prázdnotou, jen několik málo věrných asi jako ve filmu Zapomenuté světlo. V tomto prostředí se na červenec a srpen (po 14 denních turnusech) schází mládež pod vedením bohoslovců olomouckého kněžského semináře a snaží se tam oživit víru modlitbou a hlásáním, ale nejen tím. Chtějí lidem ve vesnici ukázat, že křesťané jsou normální a že jim mají co říci. Já osobně jezdím na tuto akci od r. 1996, první vesnice, kde jsem byl poslán (tenkrát bohoslovci posílali dopis a teprve v něm ses dozvěděl, kam pojedeš) do Maletína - od mého rodného domova vzdáleného 22 km. Od té doby jezdím každý rok. V tom souboru, který je zde ke stažení se dozvíš to základní, jinak doporučuji stránky http://antiochia.cz

solipso

Je někde nějaké zhodnocení, jak se vaše úsilí ujímá? Nějaké statistiky počtu udělených svátostí před a po Antiochiích?

MartyR

Vojto,děkuji.Mrknu na to.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Solipso: Antiochia se nedělá pro statistiku. Kdyby se skrze Antiochii obrátila jediná duše, má to obrovskou cenu.

Ale, abyste neřekl, pár svých osobních statistik bych měl: Na každém turnuse se přátelí z Antiochií cca 20-30 dětí, kteří na ty prázdniny nikdy nezapomenou. Jejich rodiče jim to občas zakazují, ale vesměs jsou v té obci rádi, že tam je mládež, která má o ně zájem. Za 15 Antiochií, co jsem absolvoval vím o 2 návratech do církve a 1 křtu. Všechny plody však ví jen Pán a že je to dobré, o tom mohou svědčit mnozí, nejen já.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Jo, ještě i z druhé strany: nejméně 2 páry uzavřeli šťastné manželství, několik kluků šlo do semináře, z nichž nejméně 1, o kterém vím, je již knězem, samozřejmě vedou to zpravidla bohoslovci a z nich je v ČR již asi 100 kněží, na Antiochii se vystřídalo nejméně 1200 mládežníků, o kterých píší kroniky, jež se na každé Antiochii vedou.

solipso

Díky za informace. Je smutné, že o vliv Antiochií na farnosti, v nichž se pořádají, se nikdo zodpovědný nezajímá. Tak aspoň že pro Antiochiáky je hra na apoštoly přínosem.

Angelar

Vojto, díky za článek i za modlitby.

Byl bych moc potěšen, kdyby dílo Antiochie oslovilo mnohé mladé věřící, kteří by se toužili přidat. Je to výzva pro každého!

Antiochia je svým způsobem specifický způsob misíí. Úkol Antiochie více méně Vojta již popsal. Na jednu stranu oslovujeme děti, mládež, dospělé i starší obyvatele obce. Akce, které tým zrovna působící na Antiochii pořádá mají obyvatele s věřícími sblížit, odbourat předsudky o náboženství, o Církvi, o křesťanech, ale také je nějak přivést k přemýšlení o tom, zda Pán Bůh je a jaký je a jak to, že dneska ještě existuje někdo, kdo věří. Nehlásáme jenom slovy, ale snažíme se o to zejména skutky.
Na druhé straně jde také o povzbuzení místní komunity věřících, která často čítá jenom pár duší.

solipso:
1) Nejde o "hru na apoštoly", ale vždy je nutné mít poslání od příslušného diecézního biskupa. Co se týká kněží a jáhnů, snažíme se, aby se tam, když ne na celou dobu, vyskytovali alespoň někdy. Ale někdy bývá také Antiochia v obci, kde příslušný farář sídlí.
2) O pokračování díla, které Antiochia při kontaktu s obyvateli obce pomohla vytvořit, se stará příslušný farář. Často se děti přihlásí do náboženství, tak je možné jim sdělovat další důležité informace a vztahy s Církví prohlubovat
3) Nemůžeme vidět, jak působí Boží milost. Během Antiochie se za obec modlíme a jsou za její obyvatele slouženy mše svaté.
4) Boží milost může nakonec po letech pohnout někoho alespoň o krůček blíže k Pánu Bohu.
5) Antiochie má účastníky mezi bohoslovci semináře olomouckého, pražského, ale i wigratzbadského :).

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Bratře Solipso, Já se Vám moc omlouvám, že jsem Vám nenapsal všechno, dokonce ne ani všechno, co vím. Napsal jsem jen příklady. Z toho aktuálního: Když byla loni Antiochia v Rudné pod Pradědem, rozhodl se o. Marek, že udělá roráty a chodila mu tam půlka školy. Myslím, že opravdu je zbytečné dělat nějaké statistiky, spíše jde o svědectví a Pán už z toho udělá, co je zapotřebí pro jejich spásu.

solipso

Angelar: Díky za informace, co jste napsal vypadá docela dobře. Přesto by trocha statistiky neuškodila, protože Boží milost přece působí nejen v srdci, ale i navenek a je třeba metody christianizace nejen vymýšlet, ale i vyhodnocovat a hledat ty nejúčinnější.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Solipso: Vymýšlet ano, ale ne sami. Musíme k tomu pozvat Pána a Pán tvoří skrze nás

solipso

Co můžeme, máme dělat sami. Co nemůžeme, máme svěřit Bohu. Pán Ježíš za nás směrodatnou odchylku nespočítá.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Bez Boha nemůžeme dělat nic. Ale to neomezuje naši svobodnou vůli. Svobodná vůle je žít s Bohem, nesvoboda spočívá v tom, že děláme něco bez Boha, tedy jinak řečeno bez Boha můžeme dělat jen nesmysly a to je to, co nechceme.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Jo, ještě drobnost, která tady nezazněla a je jistě na místě. Antiochii krom bohoslovců mají na starost i kněží. Jak bylo řečeno, spolupracuje se s administrátorem (či farářem) místa Antiochie. Turnusy Antiochie též navštěvují kněží, kteří mají Antiochii na zodpovědnost. Jsou to v podstatě také její zakladatelé: P. Radomír Šidleja z arcidiecéze Olomouc, farář v Drahotuších (děkanát Hranice) a P. Marek Dunda z FaTymu Vranov nad Dýjí, diecéze Brno. Za českou provincii si nejsem jistý, zda to má na starost P. Rudolf Repka.

Občas, a zažil jsem to, se na Antiochii jede podívat i biskup. V Zátoře to byl sídelní biskup ostravsko-opavský Mons. František Václav Lobkovicz.

Jo a ještě existuje Malá Antiochie. Nicméně to je něco jiného, co kdysi vzešlo z Antiochie ve Vysokých Žibřidovicích jako vzniklá potřeba a teď již to má s Antiochií jen podobný název. Tu má na starost P. Pavel Jagoš z arcidiecéze Olomouc, administrátor Rychnova na Moravě (děkanát Svitavy), jinak http://mala.antiochia.cz

dromedar

Co jste nepotřebovali vědět, ale já vám to stejně řeknu:

Kolikrát do roka #breviář prozpěvuje o Antiochii? Právě jednou, v antifoně k Benedictus památky sv. Barnabáše.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Přesně tak. Dnes jsme si to krásně oslavili a dá-li Pán, o tom něco zbožného napíšu.

Zobrazit 19 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio