Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Moje výročí vztahující se k Duchu Svatému

22. 5. 2010 11:26
Rubrika: Jen tak

Nebude to nic moc článek, jen holá osobní statistika, ale také radost z darů Ducha Svatého. Jak jsem zjistil, Duch Svatý mě provází životem a Jeho slavnost se odehrálo mnoho důležitých okamžiků, a to určitě nevím o všem.

1. Na slavnost Seslání Ducha Svatého jsem byl dne 14.5.1978 pokřtěn ve farním kostele ve Svébohově. Doposud jsem svůj křest vztahoval na svátek sv. Matěje, apoštola, ale minulý rok jsem našel v Potštátě první kalendář, který zachycoval rok mého narození a byl to liturgický kalendář. Tedy až od minulého roku vím bezpečně, že den mého narození byl čtvrtek a den mého křtu Slavnost Seslání Ducha Svatého.

2. Kolem slavnosti Seslání Ducha svatého jsem L.P.1988, když mi bylo po 10. roku začal ministrovat. Přesný den nevím, ale vím, že to bylo krátce před mým 1. sv. přijímáním, které bylo v Zábřeze o Slavnosti Nejsvětější Trojice toho roku. Kalendář z tohoto roku by se určitě někde našel a kdy se slavila Nejsvětější Trojice by se dalo spočítat, ale to má jistě svůj čas.

3. O svatodušní vigilii 25. května 1996 jsem přijal v Zábřeze svátost biřmování a biřmovací jméno Radim. Radim proto, že byl brácha sv. Vojtěcha a je perfektní mít za patrony bráchy. (Kdybych se jmenoval Cyril, určitě bych si jako biřmovacího patrona zvolil Metoděje a kdyby Petr, tak Ondřeje, kdyby Jakub, tak Jan a opačně.) Proto také přesdívka vvrh (Vojtěch Václav - křestní, Radim - biřmovací a Hýbl - přijmení).

K této slavnosti mám tedy velice vřelý vztah. Vždy se těším na svatodušní novénu, na 10 dní modliteb, při kterých apoštolové setrvávali na modlitbách spolu s Ježíšovou Matkou Marií. V Duchu svatém jsem byl k mnoha dobrým věcem "dokopán" a dokopává mě snad doposud. Vždycky, když je nějaké důležité rozhodnutí, snažím se ho svěřit Duchu Svatému.

Duch Svatý zahrnuje slůvko svatý. Tak mám úctu také ke svatým, protože oni jsou v nebi a moc nám všem pomáhají. Snažím se o nich co nejvíce dozvídat, jak dokládá také můj životopis, který jsem psal na začátku svého pobytu na FARCE, za který doufám také může Duch Svatý:

Po Kristýně je dnes v představování na řadě Vojta.

Jmenuji se Vojtěch Hýbl, je mi 27 let, jsem z Václavova u Zábřeha na M.

Narodil jsem se svým rodičům Vojtěchovi a Marii krátce před svátkem sv. Vojtěcha (na sv. Huga) jako první dítě. Pak přišel ještě brácha Mirek, sestra Lída a Martin.

Do rodiny Božích dětí jsem byl přijat krátce po narození na svátek sv. Matěje, ale více jsem si začal tuto skutečnost uvědomovat až po prvním sv.přijímání,krátce před tím jsem také začal ministrovat.Tehdy mi bylo10

Když došlo v mých 15 letech na volbu školy, dostal jsem k narozeninám zvláštní dárek: úspěšně jsem složil přijímací zkoušky na tehdejší SOUKnihkupecké v Luhačovicích – obor knihkupec a o 4 léta později jsem odmaturoval.

V plnoletosti jsem byl obdařen svátostí biřmování o vigilii slavnosti Seslání Ducha sv., která toho roku připadla na památku papeže Řehoře VII. Skrze tuto svátost a také Antiochii, kterou nám biřmovancům P. Radek nabídl, jsem přišel na další dary, které mi Pán dal a jež mi byly doposud skryty. Od té doby byla prázdninová Antiochie mou každoroční duchovní obnovou.

Po vystudování jsem byl většinou bez práce a tak jsem se více angažoval ve farnosti mezi dětmi a mládeží a poslední 4 roky jsem více spolupracoval na faře v Rychnově na Mor.

Minulý rok mi P. Radek nabídl spolupráci a to je moje odpověď: Jsem tady mezi Vámi a můžeme se společně více poznávat a přibližovat Bohu.

Mezi svatými má 1. místo Panna Maria, pak moji patronové, ale oslovuje mě každý především tím, že se dostal do nebe. Tak musím ještě moc se snažit poslouchat Pána Boha, abych prošel tou krásnou, úzkou cestou.

Zobrazeno 1300×

Komentáře

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Aby toho nebylo málo, sbírám také obrázky svatých. Na internetu už se najde skoro všechno. Ale v době, kdy jsem si zvolil sv. Radima jako patrona k biřmování, byť je to český patron, tak jeho obrázek jsem marně vyhledával. Když už se nějaký našel, tak jen se sv. Vojtěchem, ale samotného sv. Radima ne. Tak asi před 2 lety jsem si jej namaloval podle obrázku sv. Vojtěcha, dal jsem mu arcibiskupské atributy, k tomu přidal zabodnuté veslo a kříž. Jaké bylo mé překvapení, když jsem včera po tom, co jsem napsal tento příspěvek konečně našel krásného sv. Radima a s podobnými atributy, jako jsem si namaloval.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio