Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Živý Betlém

Tak už potřetí za sebou byl v Potštátě Živý Betlém. Je to krásné si o Vánocích připomínat tento příběh, na který slyší i člověk dnešní doby.

Od času, kdy jsem se stal trochu aktivnějším křesťanem, jsem byl mnohokrát u toho či v tom, jak se nacvičovala nějaká vánoční scénka. S pojmem Živý Betlém jsem se setkal až tuším v r. 2001, kdy byl v den Božího narození (25.12.) v Červené Vodě. Tam už tehdy to byla tradice a doposud je. Akorát je to v kostele a tuším většinou s panenkou, prostě skoro jako normální scénky.

Když jsem přišel do Drahotuš, tak tam začali dělat Živý Betlém a vždy měli živé miminko. Byl jsem na to velmi zvědavý, tak jsem si před 2 lety zkrátil čas vánočního volna a zúčastnil jsem se Živého Betléma jako jeden z králů. Tehdy byl Ježíšek opravdu Panáček, ale křestním Vítek. A toho roku, resp. následujícího Nového roku začal Živý Betlém v Potštátě. Byl pátek 4.1.2008 18:00 večer a probíhal na náměstí. Ježíšek byl ovšem panenka. Vedl to tehdy P. Petr Utíkal, tehdejší drahotušský kaplan a scénář z minulého roku, mu pomohla ztvárnit jeho kapela. Pak byl otec Petr převelen do Choryně a vypadalo by to, že to byl první a poslední. Ale ne.

Následující školní rok byl bohatý na děti z náboženství. Byli jsme osloveni jednou maminkou, abychom udělali nějaký program na Mikuláše a taky dotázáni, zda bude Živý Betlém. S tím programem na Mikuláše to bylo složitější, ale moji prvňáčci to zvládli s nadšením. S Živým Betlémem ještě víc, protože jsem si uvědomil, že to z velké části bude ležet na mě a na maminkách a vypadalo to dost bledě. Tak jsem využíl náš farní Infolist a napsal jsem tam otázku "Živý Betlém v Potštátě ano či ne?" a trnul jsem, kdo mi odpoví. Odpověď přišla od pana varhaníka Karla Kotrly - krásná a promyšlená. Bylo rozhodnuto: Půjdeme do toho. Zpívat bude chrámový sbor, hrát budou děti. Takže ikdyby jsme tam měli nějaké nesrovnalosti, sbor to vychytá svým dobrým zpěvem. Komentovat jsem počítal, že budu já a vzal jsem si na pomoc Pavlu. Do poslední chvíle jsem měl napnuté nervy, protože v Potštátě byla zvláštní nálada a netušil jsem, kdo jiný mi s tím pomůže. Musím říct, že ani Bůh ani potštátští mě nenechali ve štychu a Živý Betlém, který byl na náměstí dopadl výborně. Byl také 4. ledna, jako loni. Přijel se podívat i otec Petr s farníky

Letošní jsem viděl celkem vpohodě. Příprava byla delší, již 4 měsíce předem, již byl i scénář vybraný z internetu (Před rokem existoval až 5 dní před premiérou!), oslovil jsem Karla, protože jsem na scénu potřeboval zpěváky a on učí na ZUŠ v Potštátě. Tak vznikl i nápad udělat Živý Betlém i v Partutovicích, protože Karel si nebyl jistý, zda všichni děti budou z Potštátu, tak jsem navrhl, že mohou být klidně i z Partutovic i Stříteže. Asi jsem to neměl dělat, protože se toho chytil otec Martin a napadlo ho, že když děcka z Partutovic, tak tam bude i Živý Betlém. No nazdar.

Když už jsem pomalu opouštěl myšlenku Živého Betléma v Partutovicích, kde vlastně měli i živou svatou rodinu a možnost mít dobytek, protože je to zemědělská dědina, utvrzoval mě otec Radek, že to tam musí taky být. O to víc byly napjaté mé nervy, ale Bůh a farníci se starali a byl jsem si jistý, že v tom nejsem sám. Navíc mám dobrou zkušenost, že když se pro Partutovice něco vymyslí, tak nenechají na holičkách a něco pořádného vznikne. A taky že jo. Všichni byli vstřícní, tentokrát mi nikdo neříkal ne a tak to bylo perfektní a stihlo se to v obou vesnicích.

V Partutovicích to bylo živější, neboť měli ovečky v ohradě u misijního kříže, kde měl Betlém začít a pokračoval pak k obecnímu úřadu, kde stála svatá rodina a postupně se přidali Tři králové a pastýři.

V Potštátě, opět přijel otec Petr, byli ovečky také, ale protože jsme na ně nemysleli, nebyla ohrada, tak je majitel zavedl na náměstí na začátek programu. Jenže my jsme ještě na faře dotahovali poslední detaily až na jeden a tím byl čas. Bylo sic oznámeno, že již je 15:30, ale jsem to zaregistroval jedním uchem tam a druhým ven, takže až bylo 15:45, tak už nás naháněl otec Radek a ovečky mezi tím pláchly. Herců zde bylo trochu víc a trasa od pastýřů k Betlému byla taky delší. I zde to bylo výborné a na rozdíl od loňska se vše podařilo zdokumentovat i na videu.

Díky moc za všechny lidi dobré vůle, kteří se do toho dali. Spolupracovníků bylo mnohem víc a modliteb za to snad taky. Sotva Živý Betlém skončil, už jsme začali plánovat další příští rok.

Kdo chcete vidět i scénář, tady jeScénář Živý betlém Potštát a Partutovice 2010.doc

Zobrazeno 4322×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio