Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Živý růženec

Skoro každá živá farnost má Živý růženec. Teď i farnost Partutovice. Jak vznikl? Několikrát jsem psal do Infolistu na žádost paní Pacákové, která má na starost Živý růženec v Drahotuších, že je třeba ještě 10 lidí do 3. růže živého růžence. Nemělo to velký ohlas, nikdo se nepřihlásil až na paní Remešovou z Partutovic těsně před Velikonocemi. V tomto rozhovoru jsme došli k tomu, že by v Partutovicích mohl být Živý růženec. Rád jsem se chytil té myšlenky a požádal paní Pacákovou, aby mi v tom pomohla, ukázala, jak se to dělá a z kterého konce to chytit. Trochu jsem tu myšlenku rozvedl, takže jsem udělal růžencovou tabulku podobnou jako v Drahotuších a pak mě napadlo, že jsem byl taky kdysi členem společenství Živého růžence při farnosti Mladějov na Moravě a udělal jsem si v počítači přehlednou tabulku, abych věděl, který růženec se kdy mám modlit a tak vzniklo 20 malých brožurek, pro každého člena "ta jeho", která souhlasila s tabulkou. Během 14 dní se podařilo domluvit s 19 farníky a od 1. května 2011 se farnost modlí Živý růženec. Já jsem na čas (než se domluví další zájemce; nevylučuji, že v říjnu bychom mohli zkusit 2. růži) dostal krásné tajemství o svatbě v Káně Galilejské. Hned při prvním rozjímání tohoto tajemství jsem si uvědomil, jak je krásné to rozjímat celý měsíc a mít růženec přímo z toho místa a zrovna na něm se to modlit.

Kdo chcete, můžete si stáhnout onu brožurku, kterou společenství má. Je na ni číslo 15, což odpovídá modlitbě patnáctého na seznamu ve společenství (tedy mé modlitbě). Další se pak vždy posouvá o jedno tajemství dozadu, proto je tam 1 řádek v tabulce volný. Jinak používáme rozjímání + P. Stanislava Vaigla, rodáka z Drahotuš a kromě brožurek se klasicky vyměňují kartičky vždy o 1. neděli v měsíci.

Po úpravách tohoto textu, říjen 2012, když jsem zjistil, že původní růžencová knížka nefungovala a nehodlá fungovat, protože prostě všechno jde nahrát, jen cokoli "Živý růženec" ne, tak snad alespoň obrázky půjdou. 


Mám velikou radost z toho, že se podařilo toto dobré dílko. Bohu díky!

Zobrazeno 3991×

Komentáře

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Ještě bych dodal, že jedna z žen, paní Terezka, členka pastorační rady, když se hlásila mezi prvními, podotkla, že se o tom už jednalo před několika lety, vlastně už po volbě první pastorační rady (2006) a tehdy se to nedotáhlo.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio